Inici > Capítols

Capítols

80 - MIRALLS DE DONES, LA FRAGILITAT DEL TEMPS

- Miralls de dones: Política i dones

Des d’abans de la consecució del dret al vot, les dones estaven en la política, és el cas de Clara Campoamor o Victoria Kent a l’Estat espanyol. Tot i així, hi ha pocs governs paritaris a Europa, per no dir al món. Les protagonistes del capítol són:

- Carme Chacón Piqueras (Esplugues de Llobregat, 13 de març de 1971).
Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona, va realitzar estudis de postgrau al Canadà i va ser professora de Dret Constitucional a la Universitat de Girona. L’any 1999 va ser escollida regidora a l’ajuntament d’Esplugues de Llobregat on va arribar a ser primera tinent d’alcalde. Ha ocupat diferent càrrecs com la vicepresidència del Congrés dels Diputats, ministra d’Habitatge i des d’abril de 2008, es va convertir en la primera dona ministra de Defensa d’Espanya.

- Federica Montseny Mañé (Barcelona, 1905 - Toulouse, 1994). Dirigent anarquista, fou una de las figures més emblemàtiques del moviment obrer espanyol. Va ser la primera dona en la història d’Espanya en ocupar un càrrec de ministra, en concret ministra de Sanitat i Assistència Social. Des d’aquest ministeri va legalitzar l’avortament.


- La fragilitat del temps: L’última lluna
(Reemissió)

Són els nou mesos més importants per a una dona. Una vida comença a gestar‐se en el seu interior. Una vida que es descobreix dia a dia en una transformació constant. La dona nota com creix la seva panxa al mateix temps que el fetus es va transformant en nen. Es barregen entre aquests  descobriments, pors, moments de relax, moments d'impaciència. Però  cal esperar, com serà aquest nen? Només el temps ho dirà. 
En el primer episodi de La Fragilitat del Temps coneixerem a l’ADA i recorrerem amb ella els seus ultims dies de embaras.


79 - MIRALLS DE DONES, LA FRAGILITAT DEL TEMPS

- Miralls de dones: Les dones i les arts escèniques
(reemissió)
Si pensem en les arts escèniques, cinema,... i el paper de les dones, segurament ens venen a la memòria els noms de grans actrius del cinema, el teatre o la televisió. Però les dones són i han estat directores de cinema, dramaturgues, professionals de la televisió o la publicitat davant i darrera les càmeres. Les protagonistes del capítol són:

· Rosa Novell (Barcelona 1953)
Actriu i directora escènica catalana. Va debutar en el teatre el 1974 amb la seva interpretació a Les Troianes, d'Eurípides.

· Margarita Xirgu (Molins de Rei 1888- Montevideo 1969).
Va ser una de les millors actrius tràgiques del teatre universal del segle XX a més de dramaturga i “musa”.

- La fragilitat del temps: Present Continu
Per a l'Eva el temps no existeix, ella viu en un present continu.
L'Eva pateix amnèsia des de fa deu anys, el que la va a obligar a aprendre tot de nou: com menjar, parlar, tot, com si hagués tornat a néixer. Va conèixer als seus pares i família un altre cop i va haver de reconèixer-se a si mateixa o potser va crear una altra Eva. Per a ella cada dia és una nova vida, nous records que demà ja no hi seran. En la memòria s'escriu la nostra vida i el nostre esser, però, què passa quan no tenim aquesta memòria? Com ens pot afectar en el nostre dia a dia?


78 - MIRALLS DE DONES, LA FRAGILITAT DEL TEMPS

- Miralls de dones: Les dones a la conquesta de la igualtat

El llarg camí cap a la conquesta del dret a la igualtat de dones i homes s’inicia fa segles, dones com Mary Wollstonecraft o Olympe de Gouges en ple segle XVIII en són bons exemples. Un procés que ha significat obrir espais (reals i metafòrics), línies de pensament, noves maneres de fer polítiques, etc. Les protagonistes del capítol són:

· Mary Nash (Limererik, Irlanda 1946). Arriba a Barcelona el 1968 i des de principis dels setanta centra el seu treball en l'estudi de les dones a Espanya.
· Francesca Bonnemaison (Barcelona, 1872 - 1949). Va ser la creadora de la Biblioteca Popular de la Dona el 1909, que va esdevenir l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona un any més tard.

- La fragilitat del temps: Rere les ombres
És un temps dur, solitari, allunyat i amagat de tot. La condemna a la presó ve mesurada en temps. Per esbrinar com es viu el pas de les hores quan estas privat de llibertat, ens fiquem dins de la presó per trobar-nos amb en Gerard, que ens explicarà que passa amb un mateix quan el tanquen rere quatre murs. A fora sembla que nosaltres passem el temps, a dins sembla més aviat que és el temps ens passa a nosaltres.


77 - MIRALLS DE DONES, LA FRAGILITAT DEL TEMPS

- Miralls de dones: Ciència i Dones
Si unim ciència i dones segur que Marie Curie apareix en l’imaginari de moltes; però moltes altres dones, sovint anònimes, han fet grans aportacions a la ciència. Les protagonistes són:
· Lina Badimón (Barcelona 1953) és directora del Centre d'Investigació Cardiovascular (CSIC-ICCC), Centre Mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Institut Català de Ciències Cardiovasculars (ICCC), a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau-UAB, Barcelona. És un dels cervells espanyols feliçment recuperats per a Espanya després de 15 anys als Estats Units. Entre els seus premis, el de la Fundació Lilly i la medalla de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

· Dolors Aleu (Barcelona, 1857 - 1913). Va ser la primera llicenciada (medicina, Barcelona, 20 d'abril de 1882) i doctora (Universidad Central, 6 octubre 1882) de l’Estat. Publica la tesi doctoral titulada De la necesidad de encaminar por una nueva senda la educación higiénico-moral de la mujer (1883). S’especialitzà en ginecologia i medicina infantil.

- La fragilitat del temps: Els batecs del pensament
Quina relació hi ha entre el temps com a idea i el temps real? Quina implicació té el temps en la nostra vida? Som esclaus del rellotge? Aquestes i altre idees són sobre les que reflexiona el filòsof Josep Maria Esquirol en el seu estudi sobre el temps i la vida. Si la vida es mesura en temps, parlar d'una és quivalent a parlar de l'altre?

Josep Maria Esquirol és filòsof i professor a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, escriptor de diversos assajos sobre filosofia, entre d'altres "El respirar dels dies" en el qual reflexiona sobre el temps i la vida.


76 - MIRALLS DE DONES, LA FRAGILITAT DEL TEMPS

- Miralls de dones: Economia / Empresa i Dones

Les dones no són nouvingudes en la gestió econòmica, des de segles han administrat la casa, les petites i mitjanes empreses o fins i tot han creat imperis econòmics. Les protagonistes del capítol són:

· Ada Parellada (Granollers, 1967) Va néixer a la Fonda Europa, un establiment que pertany a la seva família des del 1714. La seva infància va estar envoltada de plats i culleres. Els seus aromes eren els caldos i els rostit. Va créixer entre olles fins que, als 25 anys, es va comprar les seves pròpies cassoles i va obrir Semproniana, el seu restaurant, al centre de Barcelona. Actualment divideix el seu temps entre els seus tres establiments. Imparteix cursos i tallers de cuina, fa xerrades sobre educació alimentària a la canalla, col·labora amb els mitjans de comunicació en la difusió de la cuina i la gastronomia i escriu llibres de cuina.

· Eulàlia Escuder Fàbregas ( Barcelona, 1808-1868). Es va formar entre telers, reorganitza la fabrica tèxtil familiar i estableix una nova relació personal i professional amb treballadors i treballadores. Representa un nou humanisme i un nou model de dona emprenedora. L’escriptora Dolors Monserdà s’inspira en ella per escriure la seva novel·la 'La Fabricanta' en la qual es reflecteix la voluntat d’incorporació de les dones, a partir de la seva capacitat intel·lectual, a la vida empresarial de la segona meitat del segle XIX de Barcelona.

- La fragilitat del temps: A prop del cel

Francesc Pardàs és l'encarregat de pujar cada dia al campanar per a donar-li corda al vell rellotge que amb el seu tic tac i les seves campanades merca el ritme del poble. Quan en Francesc es va oferir per fer aquesta feina per tal de que es conservés el rellotge original de l'esglesia, mai s'havia imaginat que allí, en la solitud del campanar, trobaria la seva passió i la seva felicitat.


75 - MIRALLS DE DONES, LA FRAGILITAT DEL TEMPS

- Miralls de dones: Periodisme i dones

El nombre de dones periodistes és avui major que el d’homes exercint aquesta professió, però quants noms en femení podem anomenar com a directores de grans grups de comunicació? O dirigint un diari de gran tiratge? En el món del periodisme passa el mateix que en altres àmbits: tot i haver-hi moltes professionals ben preparades, no han arribat als lloc de presa de decisió. En aquest àmbit, però, és de doble importància la paritat: per una igualtat de drets, i pel poder que tenen els mitjans per construir identitats i idearis, també de les dones.
Les protagonistes d'aquest capítol són:
· Àngels Barceló (Barcelona 1963). La seva carrera professional va començar amb només 20 anys als informatius de Catalunya Ràdio.
· Carmen Karr (Barcelona, 1865 – 1943). Fou periodista, escriptora, feminista, musicòloga i publicista.

- La fragilitat del temps: Eternitat, més enllà de la raó

Des de sempre l'home s'ha recolzat en la religió per a poder entendre tot allò que la raó no explicava. Així va arribar a la creença de la existència d'un ésser superior, un déu sense temps, i des d' aquest lloc va arribar al concepte d' eternitat, un temps sense principi ni fi que tan sols pot explicar-se des de la fe. Per intentar entendre què és l'eternitat, vam parlar amb els representats de les religions més importants, i ara la qüestió és: podem arribar a entendre l' eternitat des de la raó?


74 - MIRALLS DE DONES, LA FRAGILITAT DEL TEMPS

- Miralls de dones: Esport i dones

L’esport com a concepte ha anat variant al llarg de la història, i la pràctica de l’esport per part de les dones ha passat també per fases ben diferents. L’esport, tal i com l’entenem avui en dia, conté dos vessants ben diferenciades: per una banda l’esport reglat i competitiu, i per l’altra l’esport com a eina de salut, de benestar, d’oci i fins i tot, com un element de bellesa o un instrument estètic.

Les protagonistes del capítol són:
· Raquel Acinas Poncelas ( Barcelona,1978). L’any 2004 va patir un accident de trànsit i li van haver d’amputar una cama. Això no li va impedir seguir practicant esport, en concret, el ciclisme.
· Maria Antonia Simó i Andreu (nascuda el 22 de maig de 1915). Pionera de l’escalada femenina a Catalunya i un personatge històric de l’excursionisme femení català.

- La fragilitat del temps: Nostàlgies de l'altra banda del mar
De vegades les circumstàncies ens obliguen a fugir del nostre lloc d'origen. Aquí comença un nou temps, el temps de l'immigrant que no pot tornar a la seva terra. Un temps impregnat de nostàlgia que perdura en la memòria per molts anys que passin. Aquesta es la vida de l'Ignasi, que va haver de marxar a l'Argentina fa 60 anys per començar una nova vida lluny de les misèries del franquisme, però que mai va oblidar la seva Catalunya.


73 - MIRALLS DE DONES, LA FRAGILITAT DEL TEMPS

- Miralls de dones: Sindicalisme i dones
Tot i que actualment ha augmentat la presència de les dones en càrrecs directius dels sindicats, aquesta és una de les assignatures pendents avui en dia.
Les protagonistes són:
· Eva Gajardo Rodriguez (Badajoz, 1968). Des del maig del 2009 és secretària nacional de Comerç de la Federació de Catalunya de Treballadors de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc de la UGT.
· Teresa Claramunt Creus (Sabadell 1862, Barcelona 1932). Va ser una dirigent anarcosindicalista catalana, lluitadora i defensora dels drets i llibertats de les dones.

- La fragilitat del temps: Un record latent
La seva feina és congelar el temps amb la seva càmera, com si d'un aparell màgic es tractés, té la capacitat de decidir quin moment del present quedarà registrat per al futur. Les imatges fotogràfiques són petis testimonis, donen fe del que va succeir en el moment en què van ser capturades. per aquesta raó, cada cop més, ha sorgit la necessitat de registrar tots els moments de la nostra vida: reunions socials, vacances, casaments, comunions, etc...Són com una finestra amb vistes al passat, un passatge directe als nostres records.
En aquest capítol entrevistarem a Ramon Casanova, escriptor, fotògraf i professor del Departament d'Escultura de la Facultat de Belles Arts i d'imatge a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya. Assistirem amb ell a una sessió fotogràfica amb una càmera estenopeica gegant.


72 - MIRALLS DE DONES, LA FRAGILITAT DEL TEMPS

En el programa d'aquesta setmana els capítols són:

- MIralls de dones: Educació i dones
Actualment, en el món occidental ningú dubta que l’educació de dones i homes és un dret i una obligació d’una societat avançada. Però ara fa 100 anys les portes de les universitats es van obrir per a les dones, mentre les escoles encara estaven segregades per sexe ara no fa tantes dècades, per no parlar del nivell d’analfabetisme de les dones arreu del món, encara avui, molt més elevat que el dels homes.
Les protagonistes d'aquest capítol són:
- Pilar Benejam (Ciutadella, Menorca 1937). Viu fa molts anys a Barcelona, on fou mestra i doctora en pedagogia i catedràtica de didàctica de las ciències socials a la Universitat Autònoma de Barcelona.
-Rosa Sensat (El Masnou, 1873 - Barcelona, 1961). Va ser una mestra que contribuí al desenvolupament de l'escola pública catalana durant el primer terç del segle XX.

- La fragilitat del temps: 6 segons 75 centèsimes
El seu gran contrincant és el temps; La seva marca de temps passa a la història. Els corredors pensen en microsegons, cada instant és primordial. Per a ells el temps ho és tot, una mil·lèsima de segon pot ser fonamental en la vida d'aquestes persones. Com és entrenar milers d'hores per a tot just uns segons? Quines emocions afloren en el moment decisiu? En el següent episodi de la Fragilitat del temps, viurem amb l'Eduard, un corredor de velocitat de 60 metres llisos, com s'entrena i es prepara per al Campionat de Catalunya i com afrontarà els esdeveniments del mateix.


71 - MIRALLS DE DONES, LA FRAGILITAT DEL TEMPS

En el programa d'aquesta setmana els capítols són:

- MIralls de dones: El món rural i les dones
Unes de les gran oblidades sovint són les dones que viuen i treballen al món rural, i el seu paper ha canviat molt els últims anys.

Les protagonistes del capítol són:
· Maria Rovira i Duran (la Fortesa, Piera (Anoia) 1952). Sindicalista agrària catalana.
· Caterina Albert i Paradís, (L'Escala, 1869-1966). Coneguda amb el sobrenom de Víctor Català fou una escriptora catalana autora d’una de les obres literàries cabdals, la novel·la Solitud.

- La fragilitat del temps: Hi havia una vegada fa 13.700 milions d'anys
Els científics intenten mesurar i manipular el temps, comprendre'l i fins tot arribar a desxifrar com transgredir-lo. En la constant recerca de la lògica, intenten crear regles i conceptes sobre un principi tan abstracte com és el temps. Quan va començar el temps? Quan s'acabarà? El renombrat científic català Jorge Wagensberg, intentarà desvelar aquestes i més qüestions.


Pàgina 1 de 8

Cerca avançada

Capítols

Capítol 80

MIRALLS DE DONES, LA FRAGILITAT DEL TEMPS

- Miralls de dones: Política i dones Des d’abans de la consecució del dret al vot, les dones estaven en la política, és el cas de Clara Campoamor o Victoria Kent a l’Estat espanyol. Tot i així, hi ha pocs governs paritaris a Europa, per no dir al món. Les...


© Xarxa Audiovisual Local
Logo_xtvl